3D grupa čakovečkim je osnovnoškolcima donirala priručnik „Upoznaj 3D svijet – od izrade do ispisa 3D modela“ Josipa Kosa iz Topomatike i podijelila najvrijednije – znanje.

Na predstavljanju priručnika „Upoznaj 3D svijet – od izrade do ispisa 3D modela“ u prostorima Metalske jezgre, ravnatelji pet osnovnih škola iz Čakovca dobili su priručnike za učenike.

Prvi priručnik o 3D svijetu napisan na hrvatskom jučer je predstavljen u prostorima Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalske jezgre. Tomislav Hercigonja, član uprave Topomatike, ispričao je kako je riječ o priručniku kojega je Josip Kos iz Topomatike napisao da bi na zabavan i zanimljiv način djeci približio 3D svijet. – Priručnik je nastao kao Josipova osobna ideja i želja da djeci objasni što svaki dan radi. Knjiga je napisana kao dodatni priručnik za djecu osnovnih škola i ono što je zanimljivo, pisana je jednostavnim, zabavnim i veselim jezikom koji ih uči novim temama i mogućnostima, uz redovnu nastavu – rekao je Hercigonja. Vrijednu donaciju za učenike preuzela je Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca, te ravnatelji I, II i III osnovne škole u Čakovcu, kao i ravnatelji osnovnih škola iz Kuršanca i Ivanovca. – Josip uči djecu da u 3D svijetu nema grešaka, jer se sve može ponovno napraviti, a radi to po principu „teaching by doing“ – rekao je Hercigonja najavljujući mogućnost da se nakon ovog priručnika za učenike osnovnih škola pojavi i priručnik za srednjoškolce. – Svakako će se pojaviti i priručnik za učitelje, set prezentacija i vježbi – kazao je Hercigonja.

Obrazovanje i promocija 3D tehnologija je naš društveno koristan rad

Nakon Interlibera, ovo je bilo prvo predstavljanje priručnika i Metalska jezgra, s kojom 3D grupa godinama surađuje izabrana je jer je idealno okruženje s obzirom na primjenu i interes za 3D tehnologiju. – Svi smo svjesni da je stvaranje stručnog kadra jako bitno – kazao je Mario Šercer, ravnatelj Metalske jezgre i istaknuo bitnu perspektivu odnosa prema djeci – Stručni kadar se stvara od prvih dana u školi – rekao je Šercer dodajući da je sretan što je baš Metalska jezgra izabrana kao mjesto gdje se predstavlja priručnik Josipa Kosa, koji ne bi nastao bez podrške 3D grupe.

To je naš odnos, naš društveno koristan rad – kazao je o priručniku Amir Šećerkadić, direktor IZIT-a i predsjednik 3D grupe, klastera 3D tehnologija koji uz IZIT čine Topomatika i Tehnoprogres. Šećerkadić je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da je priručnik usmjeren najmlađima, djeci, jer i to predstavlja jedan od cijelog niza oblika promocije tehnologije čemu je klaster posvećen.

Vrlo je važno djecu i mlade pripremiti za zanimanja i svijet budućnosti – istaknula je gradonačelnica Cividini, naglašavajući da će djeca kojoj se danas nudi obrazovanje sutra biti oni koji će upravljati tvrtkama i ustanovama. – Treba krenuti odmah, jer vrijeme juri – poručila je Cividini obraćajući se okupljenima.
Jučer je u Čakovcu bio dobar dan za djecu, obrazovanje i 3D tehnologiju.