Prezentacija "MOGUĆNOSTI STVARANJA I RAZVOJA KLASTERA U HRVATSKOJ UZ IMPLEMENTACIJU POLJSKIH ISKUSTAVA"
Prezentaciju “Mogućnosti stvaranja i razvoja klaster u Hrvatskoj uz implementaciju poljskih iskustava”  poljski partneri su održali u prostorima MINPO-a u Zagrebu, 21. 04. 2015.

3D Grupa – Klaster 3D tehnologija prisustvovala je prezentaciji o mogućnostima stvaranja i razvoja klastera u Hrvatskoj održanoj u suradnji UHY Savjetovanja i poljskih partnera Udruga B4.
Poljska je primijenila i iskoristila različite modele u području klasteringa, a čak 85% klastera koji su ostvarili bespovratna sredstva putem natječaja namijenjenog klasteringu, financiranog iz EU fondova, primijenilo je upravo taj najuspješniji i najodrživiji model koji su poljski partneri predstavili u Hrvatskoj.

Model klastera koji su predstavili Poljaci nudi rješenje za uobićajene probleme s kojima se vrlo često suočavamo i mi (hrvatski klasteri) poput niske učinkovitosti, nedostatka znanja o proizvodnim tehnologijama, dotrajalog tehnološkog parka te stagnacije u području metoda proizvodnje. Ono što razlikuje njihov model od klasičnog modela klastera je činjenica da je funkcija koordinatora klastera odvojena od članova klastera što je regulirano Ugovorom. Koordinator predstavlja animatora i administratora klastera, a na njemu je da organizira cjelokupno poslovanje klastera, osigura vanjske izvore financiranja, osigura zajedni?ku infrastrukturu za korištenje, garantira transfer znanja i tehnologije te promovira i predstavlja klaster na lokalnom i međunarodnom tržištu stvarajući na taj način uvjete za suradnju i partnerstva te u konačnici zajednički brand.

Također, pokazali su kako model klastera koji predlažu i zagovaraju savršeno funkcionira na primjeru, možda ne najvećeg klastera u zrakoplovnoj industriji, ali zasigurno jednog od uspješnijih. Udruga B4 vodi jedan od klastera za koji je ostvareno oko 6-7 milijuna EUR potpore iz Europskih fondova i to je dokazano dugoročno održiv model. Planiraju „poljski model klasteringa“ prenijeti i iskoristiti i na području Hrvatske! Mogu?nost transfera znanja i iskustva koje nude samo je početak dugoročne suradnje i novih klastera u Hrvatskoj, ukoliko iskoristimo ovu priliku!