Specijalizirana konferencija: Klasteri – Alat za jačanje konkurentnosti u JI Europi

10. i 11. 4. 2017. u Dubrovniku je okupila više od stotinu stručnjaka za klastere iz dvanaest zemalja. Skup je održan u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera. Podržali su ga mnogobrojni partneri i suorganizatori: hrvatski klasteri konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, drvno-prerađivačkog, sektora elektro-energetskih i proizvodnih strojeva i tehnologija te industrije kemije, plastike i gume. Partneri konferencije su bili Hrvatska gospodarska komora, Agencija za investicije i konkurentnost, Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH te Kuća klastera Srbije. Više od šezdeset međunarodnih predavača i panelista predstavilo je ključne teme u području konkurentnosti i poslovnog umrežavanja.

Prioritetna ekonomska praksa

Poslovno umrežavanje i povezivanje postaje prioritetna ekonomska praksa u svim razvijenim zemljama, stoga se i u državama JI Europe sve više razvijaju različite platforme poslovnog povezivanja, najčešće u obliku klastera. Model povezivanja u klastere nalazi se na prekretnici, izjavio je na otvaranju konferencije dr. sc. Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za izdustriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša. Dodao je kako je potrebno iskoristiti dosadašnja iskustva ostvarena kroz klasterizaciju te mnogobrojne mogućnosti podrške iz programa Pametne specijalizacije. Dr. sc. Danka Milojković, direktorica Kuće klastera iz Niša, istaknula je da klasteri ne poznaju granice jer već na području JI Europe djeluje nekoliko regionalnih klastera koji su razvili uspješnu poslovnu mrežu, poput Klastera željeznica JIE.

Klasteri trebaju potaknuti veću implementaciju inovacija, ali i potpuno novi pristup obrazovanju. Traže se nova znanja i novi stručnjaci koji će vodit nove futurističke tvrtke čije potrebe će uključivati znanja o futurizmu, robotici, zelenim energijama i odgovornom prisupu okolišu, istaknuo je Mladen Perkov iz klastera Inteligentna energija.

Kroz prezentacije se čulo da hrvatski sektori i tvrtke udružene u klastere ostvaruju više od trećine BDP-a. Stoga se jedan od konkretnih zaključaka konferencije odnosi na prijedlog organizacije tematske sjednice Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, na kojoj će se napraviti presjek postojećeg stanja i predložiti konkretne mjere u području poboljšanja u obrazovnom sustavu, primjeni inovacija i internacionalizaciji klastera što su sudionici odredili kao glavne razvojne izazove.

Uloga klaster menadžera

Uloga klaster menadžera je često presudna za vidljivost i ostvarivanje pozitivnih rezultata u klasteru, istaknuo je Vlado Orešković, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti sektora elektro-energetskih i porizvodnih strojeva i tehnologija. Predstavnici Ministarstva gospodarstva predstavili su Strategiju pametnih specijalizacija, ali i rezultate natječaja za 34 centra kompetencija u čijoj će realizaciji nacionalni klasteri konkurentnosti i dalje imati važnu ulogu.

Predavanje je održala i Florence Castel iz francuskog klastera konkurentnosti Advancity, koji je usmjeren na održivost razvoja europskih gradova. Istovremeno klaster realizira i niz projekata na drugim kontinentima, uključujući uspješne inicijative u Brazilu, Kini, Kanadi i sl. Europska komisija percipira klastere kao važan alat za jačanje konkurentnosti. U tom smislu, potaknula osnivanje European Cluster Observatory i European Cluster Collaboration Platform, čiji je predstavnik Jacques Viseur naglasio značajke europskih klastera koji se baziraju na novim paradigmama, primjeni inovacija i transferu znanja, ali i potrebi za stalnim prilagođavanjem, učenjem i poticanjem razvoja klastera na nacionalnim razinama.

Konferencija je bila mjesto za ostvarivanje intenzivnih međunarodnih kontakata, budući da je većina sudionika pokazala interes za EU projekte, zajedničko apliciranje i prijavu na natječaje, te razvoj bilateralnih kontakata.

Sudionici konferencije, etablirani stručnjaci iz institucionalnog, akademskog i poslovnog svijeta klastera, dodatno su unaprijedili svoja znanja i dobili svježe informacije o postignutoj razini klasterizacije za koju su zaslužne podupirajuće institucije, pojedini proaktivni klasteri te realizirani porjekti u zemljama JIE. Nominirani klaster menadžeri su tijekom konferencije predstavljali svoje klasterske inicijative, ciljeve i aktivnosti, a sudionici su nakon ocjenjivanja najuspješnijima istaknuli rad Vojvođanskog ICT klastera, hrvatskog Klastera poljomehanizacije te Slovenskog gradbeog grozda.